Iván és Tsa Zalaegerszeg Fogászat Logo

H-8900 Zalaegerszeg, Munkácsy M. u. 14-16.

Tel.: +36-92/511-223 Mobil: +36-30/985-4366

e-mail: info@zalaifogorvos.hu

nyitvatartás: hétfő-péntek: 8.00-20.00

Megelőzés

Az egészséges, ép fogazat megtartásának legfontosabb tényezője a fogszuvasodás megelőzése. Ennek eléréséhez szükséges a helyes táplálkozás, a megfelelő fogmosás és kiegészítő eszközök használata.

Táplálkozás

A táplálék összetétele, állaga és a táplálkozás gyakorisága jelentősen befolyásolja a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét. Mindenki által ismert, hogy a magas cukortartalmú ételek károsak a fogak számára. Ennek az az oka, hogy a szájban lévő baktériumok ezeket a cukrokat lebontva olyan anyagokat hoznak létre, amelyek a fogzománcot (a fog külső felszínét) meggyengítik, elősegítik az ásványi anyagok kioldódását, ezzel elindítják a szuvasodást. Ide tartoznak az édességek, csokoládé, cukorkák, cukros teák, sőt a különböző üdítő italok is. Ez utóbbiak még “rosszabbak”, mivel szénsavtartalmuk felgyorsítja a fogszuvasodás folyamatát.

Kedvezőtlenül hatnak a ragadós ételek is. Ezek sokáig megtapadnak a fogak felszínén, nehezen távolíthatóak el. Ilyenek pl. a karamellás, nyúlós csokoládék.
A fogak szempontjából kedvezőek a rostos, sok rágást igénylő ételek, mivel ezek elősegítik a fogak öntisztulását, de nem helyettesítik a fogmosást.

A táplálkozás során a Ph (kémhatás) savas irányba tolódik el. Ez elősegíti a calcium kioldódását a zománcból, ami szintén hozzá járul a fogszuvasodáshoz. Az étkezés után nem sokkal a Ph rendeződik, visszaáll a normál szintjére (ez az orbit reklámokból ismert). Rövid időn belül a calcium is visszaépül a fogba. Ha gyakran, többször eszünk naponta, nassolunk, akkor a Ph gyakran és sokáig savas tartományban marad. A zománc gyengülése folyamatos és regenerációra, calcium visszaépülésre nincs ideje a fognak. A táplálkozáshoz nem csak a szó szerint vett étkezés tartozik hanem üdítők, kávék, sütik, chips-szek, nyalóka, stb. Ezeket lehetőleg a fő étkezések után közvetlen fogyasszuk el.

megelozes_01

A fogmosás eszközei

A fogakon megtapadó lepedék mechanikus eltávolításának módja a fogmosás. Ehhez nélkülözhetetlen egy jó fogkefe és megfelelő fluorid tartalmú fogkrém.

Fogkefe

Igen sokféle alakú, formájú fogkefe van forgalomban. Ezek közül egyénileg, a fogmosási technikának illetve gyermekeknél az életkornak megfelelően mindenki kiválaszthatja, hogy számára melyik a legideálisabb. Fontos, hogy a fogkefét 3 havonta cseréljük, mivel ennyi idő alatt elhasználódnak, elkopnak a sörték és így csökken a hatékonysága. Néhányon színes indikátor található, ami segít abban, hogy mikor kell régi fogkefénket újra cserélnünk.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe ? Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. Ha valaki hagyományos fogkefével alaposan, jól mos fogat, akkor nem érdemes áttérni elektromos fogkefére, mivel más technikát, másfajta kézmozdulatokat igényel, így a jó fogmosóból akár rossz lehet. Viszont, ha valakinek nem jó a fogmosási technikája, akkor érdemes kipróbálni az elektromos fogkefét is, mert kisebb kézügyesség szükséges hozzá, de mindenképp érdemes fogorvost megkérni, hogy mutassa meg, hogyan kell jól használni. Ezeknek a fogkeféknek a fejét rá kell helyezni az adott fogra, általában nem szabad mozgatni a fogon, mivel ezzel megakadályozzuk, hogy az apró rezgések eltávolítsák a lepedéket.

megelozes_02

Fogkrém

Fogkrémekből is igen széles a választék. Külön kaphatóak gyermek illetve felnőtt készítmények. Mi mindenképp olyat javasolunk, amelyik fluorid tartalmú, mivel ez beépül a fogzománcba és ezáltal “erősíti” a fogat. Ma az egyik legjobb készítmény az Elmex, mivel ebben szerves fluorid van, ami könnyebben, nagyobb százalékban épül be a fogba. Nem csak fogkrém, hanem zselé és gél formájában is kapható. Ezeket kiegészítésként, ritkábban kell alkalmazni. Kaphatóak speciális, gyógyszer tartalmú fogkrémek is, melyek használata különböző fogágybetegségek kapcsán indokolt. Ilyen pl. a Parodontax vagy a Meridol.

A fogmosás módja

Ahhoz, hogy a fogmosás hatékony legyen megfelelő ideig, rendszeresen és jó technikával kell végezni.

A legideálisabb az lenne, ha minden étkezés után tudnánk fogat mosni. Sajnos erre nem mindig van lehetőség, az viszont nagyon lényeges, hogy a reggeli illetve esti soha ne maradjon el. A reggeli fogmosás kellemes, friss leheletet is biztosít, a lefekvés előtti pedig meggátolja, hogy egész éjjel “dolgozhassanak” a baktériumok a szájban.

A legtöbb ember 1-2 percig mos fogat és ezt az időt is hosszúnak tartja. Ahhoz, hogy alaposan megmossuk fogainkat 3-5 perc kell. Ennek ellenőrzéséhez érdemes órát használni, mivel “belső óránk” szerint ilyenkor mindig gyorsabban telik az idő.

A fogmosás során érdemes következetesnek lenni és mindig adott sorrendben haladni, így biztosan nem marad ki egyik fogfelszín se. Nem szabad elfeledkezni az alsó fogak nyelv felöli részéről sem, hiszen itt épp úgy megtapad a lepedék, mint a többi részén a fogaknak.

Számos fogmosási módszer ismert. Sajnos a legtöbb ember “súrolva” mos fogat, ami azt jelenti, hogy a fogkefét előre, hátra mozgatja a fogak felszínén. Ez se a lepedéket nem távolítja el, se a fogíny számára nem kedvező. Gyermekek számára ajánlott a körkörös fogmosás. Mivel az ő kézügyességük még nem megfelelő javasoljuk, hogy legalább az esti fogápolást valamelyik szülő végezze el a gyermek helyett.

megelozes_03

Felnőttek számára a leginkább ajánlott az ún. sepregetős technika. Ennek lényege, hogy a fogkefét úgy helyezzük fel a fogra, hogy részben a fogínyen is rajta legyen, majd a fog éli része (vagy rágó felszíne) felé mozdítjuk el, seprésszerű mozdulatot végzünk. Egy-egy területen ezt 7-8-szor ismételjük meg.
Fogágybetegségben szenvedők számára speciális, egyénre szabott technikákat tanítanak a fogorvosok.
Végül nem szabad elfeledkeznünk a nyelv tisztításáról sem, hiszen ennek a redőiben igen sok baktérium és lepedék megtapadhat. Ma már kaphatóak speciális, nyelvtisztítóval ellátott fogkefék is, de ha ilyenünk nincs, akkor fogkrém nélkül, nedves fogkefével sepregessük végig.

Kiegészítő eszközök (fogselyem, szájöblögetők)

Fogselyem

A helyes fogmosással ugyan megtisztítjuk a fogak oldalsó és rágó felszíneit, de a fogközökhöz nem férünk hozzá. Ahhoz, hogy innen is eltávolítsuk a lepedéket fogselymet kell használni. Fontos, hogy ezt minden fogközbe be kell vezetni és szigorúan csak fel-le szabad mozgatni, ellenkező esetben a fogínyt “elfűrészelhetjük”. Eleinte a használata nehézkesnek tűnhet, de tükör előtt gyakorolva néhány alkalom után könnyen elsajátítható.

megelozes_04

Szájöblögetők

Igen sokféle ízű, típusú szájöblögető kapható a drogériákban, patikákban. Ezek egy része jó leheletet biztosít, míg mások gyógyszer tartalmuk miatt nyálkahártya és fogíny elváltozások kezelésére is alkalmasak. Nagyon kedvelt márka a Corsodyl, mely előnye, hogy a nyálkahártyán megtapadva még öblögetés után néhány órával is kifejti hatását. Hátránya viszont, hogy barnás elszíneződést illetve égő érzést okozhat hosszabb használat során. Abbahagyása után ez az érzés megszűnik, az elszíneződés pedig fogorvosi rendelőben eltávolítható polírozással, homokfúvással. Más kedvelt típusok közé tartozik a Meridol, illetve a Tantum verde. Ezek nem okoznak elszíneződést és általában kellemetlen érzést sem.

megelozes_05