Iván és Tsa Zalaegerszeg Fogászat Logo

H-8900 Zalaegerszeg, Munkácsy M. u. 14-16.

Tel.: +36-92/511-223 Mobil: +36-30/985-4366

e-mail: info@zalaifogorvos.hu

nyitvatartás: hétfő-péntek: 8.00-20.00

Implantáció-egyedi technika

A modern műtéti technikáknak köszönhetően akár csontpótlás nélkül, a legnagyobb csonthiányos állapotban is lehet beültetést végezni, illetve azonnali fix fogakat készíteni. Ilyen eljárások a Zygoma, Pterygoid, Nasalis implantátum használata, az All-on-4 technika és a Nobel Guide 3D sablonos műtét.

Zygoma, Pterygoid, Nasalis Implantatum – Nobel Biocare

A fogeltávolítást követően az állcsont fogmeder nyúlvány része kortól függetlenül sorvadásnak indul. A fogágybetegség során más okból kifolyólag, de hasonló módon elsorvad az implantátum beültetés számára szükséges csont. Ezekben az esetekben az egyik megoldás a csontpótlás. Ilyenkor saját csontot vagy “idegen” csontot ültetünk be membrán és sokszor titán szegecsek segédletével. Sok esetben komplikált műtét, elhúzódó gyógyulási, átépülési idő (9-12 hónap) jellemzi, amire azonnali fix fogpótlás nem készíthető (gyakran hosszú fogatlansággal jár). Jellemzően nagyon költséges eljárás.

Másik megoldás az alternatív implantátum behelyezése. Ilyen esetekben az alternatív csont területekbe kerülnek az implantátumok, nem az elsorvadt fogágymederbe. Nasalis, azaz a csontos orr területe, Pterygoid, Retromolaris terület a felső állcsont hátulsó régiója, illetve az arccsont, azaz a Zygoma régiója. Itt jellemzően mindig van csont még a legnagyobb csontsorvadás esetén is. Így nincs szükség költséges, esetleges komplikált, hosszú lefolyású csontpótlásra. Bár maga a műtét speciális és nehéz kivitelezésű, mégis gyors és azonnal terhelhető az implantátum, azaz a műtét napján felcsavarozzuk rá a fix ideiglenes fogpótlást.

All-on-4 (All-on-6) műtéti technika

Mivel a rágó régióban a leggyakoribb a csontsorvadás az arcüreg alatt, illetve az alsó állcsont esetén az idegcsatorna felett, így ezt a technikát a “közepesen csonthiányos” páciensek számára fejlesztették ki. Az implantátumok ferdén, azaz elkerülve a fent leírt anatómiai képleteket kerülnek beültetésre.

Zygoma, Pterygoid, Nasalis Implantatumok, All-on-4/All-on-6 műtéti technikák alkalmazásának előnyei:

 • A speciális vagy ferde implantátumok behelyezhetőek egyetlen műtét alkalmával, közepes vagy extrém kis mennyiségű csontállomány/teljes csonthiányos esetekben is
 • Az ideiglenes fix (csavarozott) híd a műtét napján elkészül, amivel újra magabiztosan étkezhet, mosolyoghat, beszélhet és azonnal teljes értékű életet élhet
 • A nagymértékű, hosszadalmas, csontpótló műtét elkerülhető
 • Nem kell kivehető fogsort viselni egy percre sem

“LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE” (a folyamat tájékoztató jellegű, páciensenként eltérések lehetnek, de a főbb lépések megegyeznek):

 1. találkozó: CT felvétel + állapotfelmérés + árajánlat
 2. találkozó: MŰTÉT – altatás vagy műtéti helyi érzéstelenítés, fogeltávolítás, implantátum beültetés, lenyomat és mindössze pár óra elteltével ideiglenes fix fogak berögzülése
 3. csontosodási időszak: 3-6 hónap, amely alatt a csont és a lágyrész változik (ezt muszáj kivárni, ha precíz végleges fogpótlást szeretnénk készíteni hosszú távra, hiszen sokat változik a lágyrész és a csont műtétet követően az első hónapokban)
 4. végleges fogpótlás készítése, ami több, akár 5 találkozót is jelenthet: lenyomat, 3D fogsor tervezés-scannelés, vázpróba, porcelán próba
 5. berögzítjük a kész pótlást próba időszakra (esztétika, rágás-harapás, beszéd, tisztíthatóság), ha kell, korrigálunk és véglegesen rögzítünk nyomatékkal
 6. éves kontrollok – 10 év garancia a fogpótlásra, 2 év garancia a fix fogpótlásra

Sablonnal irányított műgyökér beültetés

A fogászati implantológia legnagyobb fejlesztése 2004-ben a sablonos beültetés. A Nobel Biocare – Procera® System része a tökéletes műtéti pontosságot biztosító NobelGuide rendszer is. Ennek segítségével egy CT kép alapján meg lehet tervezni az implantátumok helyét (irányát és mélységét is!) a csontkínálatnak és a későbbi fogpótlásnak megfelelően. Ezután, a Nobel által legyártott sablon segítségével elkészülhet akár már a végleges pótlás is.

A páciens a műtéti feltárás (lebenykészítés) nélküli, minimalizált kellemetlenséggel és vérzéssel járó sebészeti beavatkozás után, új fogpótlásával távozhat a rendelőből.

Ez a Nobel Biocare “Beautiful teeth in an hour” – “Csodás fogak egy órán belül” koncepciója.

ELŐNYE A „HAGYOMÁNYOS“ BEÜLTETÉSSEL SZEMBEN:

 • a beültetést helyi érzéstelenítésben végezzük, minimális beavatkozási kellemetlenséggel. A zsibbadás elmúlásával a beteg azonnal teljes életet élhet (táplálkozhat, dolgozhat, sportolhat) – NINCS műtét utáni lábadozási időszak. Egy teljes fogsor beültetése annyi idővel és kellemetlenséggel jár mintha „két fogtömést“ készítenénk.
 • a végleges vagy ideiglenes fogakat az orvos a műtét után azonnal berögzíti az implantátumokra – NINCS műtétet követő fogatlanság (esztétikai és rágási nehézség) még egy rövid időre sem.
 • a beavatkozás (sablonnak köszönhetően) műtéti lebenykészítés nélkül történik – NINCS műtét utáni fájdalom, duzzanat, varrateltávolítás (enyhe feszítő érzés jellemzi az első 36 órában).
 • rendkívül pontos a beültetés és a CT tervezés segíti a csontkínálat maximális kihasználhatóságát – így gyakran az olyan esetekben is készíthető ezzel a rendszerrel fix fogpótlás, amelyben a hagyományos implantációval csak kivehető protézis stabilizálása történhet.

HÁTRÁNYA A „HAGYOMÁNYOS“ BEÜLTETÉSSEL SZEMBEN:

 • nagyobb anyagi teher a beteg számára.

Hogyan működik a NobelGuide™?

Milyen gyorsan készíthető el?

 • az első orvos – beteg találkozó: 1.-2.-3. pont/1 munkanap/
 • majd 8-10 nap alatt: 4.-5. pont
 • a második orvos-beteg találkozó: 6. pont /2 óra/
 • a végleges pótlás elkészítésének ideje egyéni igényektől, tervezett fogműtől és anyagtól függ.
  • 1
   1. Páciens vizsgálata – kezelési terv – árajánlat
  • 2
   2. Radiológiai sablon és harapási index elkészítése, ami a CT képhez szükséges. Új vagy a már meglévő kivehető pótlás felhasználásával készítjük el a radiológiai sablont.
  • 3
   3. CT elkészítése (Dupla szkenneléses technika). Az első felvétel segítségével tájékozódunk a foghiány területének pontos anatómiai viszonyairól (3D csontkínálat). A második felvétel a radiológiai sablon leszkennelése.
  • 4
   4. NobelGuide – Procera® szoftver segítségével számítógépen megtervezzük a műtétet. A program tized milliméteres pontossággal jeleníti meg az állcsontot. Így „virtuálisan elvégezzük a műtétet“ meghatározzuk a beültetésre kerülő implantátumok méretét, helyzetét, pontos pozícióját. A képernyőn lehetőség van három dimenzióban ellenőrizni a tervezett műtét minden apró részletét. A „műtéti terv“ alapján a program egy sebészi sablont készít, melynek digitális adatait interneten küldjük el Svédországba.
  • 5
   5. Sebészi-„fúrási“- sablon legyártása a Procera® üzemben, Svédországban, amelyet gyorsposta néhány nap alatt leszállít. Majd a sebészi sablon segítségével a fogtechnikus elkészíti az ideiglenes fogpótlást, még mielőtt az implantátumok beültetésre kerülnének.
  • 6
   6. Helyi érzéstelenítésben kerül sor a műgyökér beültetésre, mely a sebészi sablon segítségével metszés, lebenyképzés (feltárás) nélkül történik meg, így minimálisra csökkenthetők a beavatkozást követő kellemetlenségek: ödéma (duzzanat), fájdalom, hematóma (véraláfutás) és varrat eltávolítás. Pácienseink azonnal teljes életet élhetnek, nem kell egy hetet várni, hogy a kellemetlenségek elmúljanak. Egy teljes fogsor beültetése ezzel a módszerrel csupán 30-40 percig tart.
   A beavatkozás végén azonnal szájba kerülhet az ideiglenes rögzített fogpótlás. Így egy óra elteltével a páciens gyönyörű fogakkal távozhat. „TEETH IN ONE HOUR“.
   Az ideiglenes hidat 3-4 hónapig kell viselni, ezután készülhet el a végleges fogmű.

7 8