Iván és Tsa Zalaegerszeg Fogászat Logo

H-8900 Zalaegerszeg, Munkácsy M. u. 14-16.

Tel.: +36-92/511-223 Mobil: +36-30/985-4366

e-mail: info@zalaifogorvos.hu

nyitvatartás: hétfő-péntek: 8.00-20.00

Implantáció-beültetés

Rendelőnkben a fog eltávolítással egyidőben az implantátum behelyezés is megtörténik, illetve ideiglenes fix fogat kap a páciens egy nap alatt. Legyen szó akár egy fogpótlásról, vagy egy teljes fogsor rehabilitációjáról, pár óra alatt fix fogakkal távozhatnak betegeink a rendelőnkből, még nehéz, teljes csonthiányos esetekben is (köszönhető ez a speciális műtéti technikáknak).

2000 októbere óta több ezer implantátum került beültetésre rendelőnkben. Azóta ez a tudományág is óriási fejlődésen ment át, így nálunk már csak a modern eljárásnak számító csavaros rögzítésül fix fogpótlást készítünk akár a fogeltávolítás napján.

Rendelőnkben már több mint 20 éve készülnek teljes szájra kiterjedő implantátumokon rögzített fogpótlások. Kezdetben fix hidakat cementtel ragasztottuk, illetve kivehető pótlásokat készíttetünk a csont állapotának megfelelően azonnali fogpótlás nélkül.

Az idő előre haladtával az eljárások fejlődésével az új műtéti technikákkal ma már csak:

-kizárólag fix, rögzített fogpótlásokat készítünk, előnye a nem kivehető protézisnek, hogy nagyobb komfortot, nagyobb stabilitást, nagyobb rágóerőt biztosít

-csavarral rögzített nem cementezett híd rögzítés előnye, hogy a kicsavarozható fogpótlás bármikor, fogorvosok által évekkel később is javítható a porcelán, anyagilag hosszútávra kedvezőbb

– csontpótlás nélküli műtétek a Zygoma implantátummal, All-on-4 technikának köszönhetően nincs csontátépülési időszak, kevesebb a komplikáció, nincs nagyobb anyagköltség (csontpótlás)

-implantátum beültetése és a fogeltávolítás egyidőben (amire ideglenes fogakat készítünk a műtét napján) előnye, hogy nem kell 3 hónapot várni a fogeltávolítás után a csontosodásra, a műtétre

-modern spirál implantátumokat (3. generáció) használunk, amik csonttömörítő tulajdonságuk révén azonnal terhelhetők, előnye az azonnali műanyag, ideglenes fogpótlás a műtét napján

„LÉPÉSRŐL –LÉPÉSRE” (a folyamat tájékoztató jellegű, páciensenként eltérések lehetnek, de a főbb lépések megegyeznek):

 1. találkozó: CT felvétel + állapotfelmérés + árajánlat
 2. találkozó: műtét-érzéstelenítés (vagy altatás), fogeltávolítás, implantátum beültetés, lenyomat, majd mindössze pár óra és ideiglenes fix fogak berögzítése
 3. csontosodási időszak: 3-6 hónap, amely alatt a csont és a lágyrész változik (ezt muszáj kivárni, ha precíz végleges fogpótlás szeretnénk készíteni hosszútávra, hiszen sokat változik a lágyrész és a csont műtétet követően az első hónapokban)
 4. végleges fogpótlás készítése, ami több, akár 5 találkozót is jelenthet: lenyomat, 3D fogsor tervezés- scannelés, vázpróba, porcelán próba
 5. berögzítjük a kész pótlást próbaidőszakra (esztétika, rágás-harapás, beszéd, tisztíthatóság), ha kell, korrigálunk és véglegesen rögzítünk nyomatékkal
 6. éves kontrollok – 10 év garancia a fogpótlásra, 2 év garancia a fix fogpótlásra

 

Magyarország egyik legtöbbet implantáló központja vagyunk a Nobel Biocare, Alpha Bio cégek független értékelése alapján. 2008 májusától a fogorvosok implantológiai továbbképzésére létrehozott, Regionális Nobel Mentoroktató központként működünk. Ezért a bonyolult, nehezebb implantációs eseteket is biztonsággal megoldjuk. Megtalálhatóak nálunk a különböző csontpótlási technikák, lágyrész műtétek, azonnali fogpótlások a műtét napján akár fogeltávolításkor, szabadkezes és sablonnal irányított beültetés.

CT-vel és számítógéppel tervezzük meg implantációs fogpótlását, miután írásos árajánlatot adunk. Minden implantátumra 10 év garanciát biztosítunk.

Az implantációs műtéteket Dr. Iván Gyula végzi:

Gyakorlati tapasztalat:

 • több ezer implantátum beültetése 2000 óta
 • 2001-ben az első teljes szájrehabilitáció fix fogpótlással (amit azóta is használ a kedves páciensünk)
 • 2009 óta a Nobel és az Alpha Bio implantátum forgalmazó cégek vezető felhasználója
 • 2010-ben Magyarország legtöbb sablonos, Nobel Guide műtétet végző szájsebésze
 • Magyarországon negyedik szájsebész, aki Nobel Zygoma implantátumot ültetett be

Elméleti háttér:

 • 2000-ben alap-, 2005-ben emelt szintű implantológiai tanfolyam, számos csontpótló tanfolyam elvégzése
 • 2009-től egyike Magyarország öt Nobel mentorának, (implantológiai oktató, gyakorlatvezető)
 • Tudományos, szakmai cikk társszerző
 • Nemzetközi implantológiai előadó
 • Világot behálózó szakmai képzés Európán kívül is: Tel Aviv – Izrael, New York – USA, Bangkok – Thaiföld, Cartagena – Columbia
 • Honoris Causa Professzor kinevezés – Ukrajna

Hogyan történik a fogorvosi implantáció?

Az előzetes vizsgálatok alkalmával a kezelőorvos megvizsgálja a beteget annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Jellemzően, ha nagyon kevés a csont a beültetésre, akkor jönnek szóba az alternatív modern technikák. Pl.: Zygoma, All-on-4 stb. Ez egyrészről fogorvosi vizsgálatot jelent (mely fogakat kell pótolni, megfelelő-e az állcsont adottsága az implantátum befogadására, röntgenfelvételek készítése stb.), másrészről altatás esetén általános orvosi vizsgálatokat (pl.: labor, EKG). Ezután történik az implantációs fogpótlás tervezése, melynek során az orvos megbeszéli a beteggel a felmerülő kérdéseket (hány darab implantátum beültetésére lenne szükség, az implantátumok csontos gyógyulásának ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni a beteg, a fogpótlás várható költségeinek tisztázása, időpont egyeztetése stb). Az implantátum(ok) beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítéssel vagy igény szerint altatásban történik. Ennek során a kezelőorvos elvégzi az érintett állcsontrészlet megfelelő előkészítését, esetleges fogeltávolítást, majd behelyezi az implantátumot. Ideiglenes fogpótlás esetén azonnali lenyomat készül a műtét után. A varratokat 7-10 nap múlva távolítja el, amennyiben nem felszívódó varratot használt az operatőr. A gyógyulási szakasz kb. 3-6 hónapot vesz igénybe. Ezen idő alatt az implantátumok felszínén lévő mikropólusokba közvetlenül belenőnek a csontsejtek. Ez a csontos összenövés (ún. osszeointegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes hosszú távú elviselésére.

Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. A kezeléssorozat első napján implantátumokba beillesztik a lenyomat vételhez a scan body segéd csavarokat. A lenyomatvételkor – scaneléskor – a fogtechnikussal személyes egyeztetés után elindul a fogpótlás készítése. A fogpótlás méretétől függően 3D fogpróba, vázpróba, fogmű átadása először próbaidőre, utána véglegesítés.

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget a páciens és kezelőorvosa közötti kapcsolat. Az implantációs fogpótlás hosszútávú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztán tartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a betegnek legalább évente egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelennie, ami a 10 éves garancia feltétele. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadást, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat (pl. lerakódott fogkő eltávolítását) is.

Fontos, ha időben bármilyen elváltozást észlel, minél hamarabb jelentkezzen személyesen ellenőrző vizsgálatra rendelőnkben.

Mi az előnye az implantációs fogpótlásnak a hagyományos fogpótlással szemben?

Rövid sorközi (két fog közötti) foghiányok esetén implantátumok alkalmazásával az elveszett fog gyökerének pótlása révén készíthető el a fogmű, míg a hagyományos “híd” módszerrel a pótlás csak a szomszédos ép fogak lecsiszolása árán valósítható meg. Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére olyankor is, amikor a rágófogak elvesztése miatt (fogsor végi foghiány) hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges kivehető pótlással készíthető el. Ugyanis ebben az esetben hiányzik a hátsó pillér, amire a híd rögzülhetne. Ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt a kivehető részleges protézisekkel szemben.

Teljes foghiány esetén az implantátum kellő számú beültetése esetén rögzített pótlás körhíd készíthető. Az implantátumokra elkészített pótlás rögzítése a fogorvos által eltávolítható csavarozással történhet. Az implantátumokra készülő fogpótlások esetében teljes mértékben figyelembe vehetők az egyéni kívánságok és lehetőségek. A rendszer elemeinek segítségével a legkorszerűbb anyagokból, illetve technológiával készíthetők el a fogpótlások.

Beültetésről általában

Fogaink elvesztése mindannyiunkat megvisel. Nem tudunk jól rágni, nem merünk mosolyogni, “félünk” a kivehető pótlásoktól. A hagyományos fogpótlási módszerek (híd, kivehető műfogsor) nem mindig képesek megfelelően orvosolni problémáinkat. A legjobb megoldás lehet ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás! Ez a modern fogpótlástani módszer, műfoggyökerek (fogorvosi implantátumok) beültetésének segítségével pótolja a hiányzó fogakat. A fogorvosi implantátum olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetnek be a fogpótlás viselése céljából. Anyaga tiszta, ötvözetlen titán, ezt az anyagot teljes mértékben elfogadja az élő szervezet. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán, mivel a felszínét egy stabil vegyület a titán-oxid alkotja. Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok életünk végéig szolgálhatnak.

Rendelőnkben több implantációs rendszert használunk ezek közöl a leggyakrabban:

Tájékoztató árak

Implantátumok:
Ideiglenes NOBEL implantátum (db) 70.000.-
ALPHABIO NINA implantátum (db) 249.500.-
NOBEL N1 implantátum (db) 375.500.-
NOBEL AKTIV implantátum (db) – TiUltra felszín 292.500.-
ZYGOMA implantátum (db) 539.500.-
Tervező sablon GUIDE-hoz/ NOBEL fúrási sablon 124.500.-/377.500.-
Csontfelépítés, arcüreg megemelése, csontrepesztés csontpótló/membrán+74.500.-
Csontpótló anyag (CREOS)/csontkaparó eszköz 68.500.-/adag/ 47.500.-
Membrán/Titánmembrán 33.000.-/174.500.-
Implant fej-nyak struktúra:
– Ideiglenes fej-nyak (db) 25.000.-
– CORTEX fej-nyak/ ALPHA BIO fej-nyak (db) 85.000.-
– NOBEL fej-nyak (db) 95.500.-
– Egyedi fej-nyak behelyezése/ stég 90.500.-
– Szögkorrekciós csavar (multi unit) 74.500.-

Garancia

“Mi a garancia arra, hogy pár év elteltével nem lesz gond a beültetett fogammal?”
Ha az általunk beültetett implantátumot bármilyen ok miatt 10 éven belül el kell távolítani vagy kiesik, az implantátumokat gyártó cég, 10 éves garanciája vonatkozik Önre. Ez azt jelenti, hogy az eltávolított implantátumot a gyártó díjmentesen kicseréli, és azt mi térítésmentesen beültetjük Önnek.

A garancia érvényesítésének két alapvető feltétele van. A megfelelő szájhigiénia, valamint az évente elvégzett rendszeres kontrollvizsgálat, melynek dokumentálását mi végezzünk.