Iván és Tsa Zalaegerszeg Fogászat Logo

H-8900 Zalaegerszeg, Munkácsy M. u. 14-16.

Tel.: +36-92/511-223 Mobil: +36-30/985-4366

e-mail: info@zalaifogorvos.hu

nyitvatartás: hétfő-péntek: 8.00-20.00

Fogszabályozás

Fogakat szabályozni bármely életkorban lehetséges, de természetesen a legideálisabb gyermekkorban, amikor még a fejlődés során az állcsontok növekedésére is tudunk hatni.

A fogszabályozás nem csupán esztétikai, hanem egészségi kérdés is. Hiszen nagyon fontos a megfelelő rágás az egészséges élethez illetve a rendezett fogak könnyebben tisztíthatók, tartósabbak.

Rendelőnkben egyszerűbb kivehető, rögzített (fém, esztétikus műanyag, porcelán) és a legmodernebb nyelvfelőli – láthatatlan fogszabályzókat használunk. Komplex kezelésként fogszabályzást elősegítő műtét, CT diagnosztika, mini implantátumok és még sok minden más is megtalálható nálunk.

Láthatatlan fogszabályozás nyelv felőli fogszabályozó készülékkel

A páciensek számára biztosítja hogy ne csak a kezelés után, hanem a kezelés alatt is magabiztosan tudjanak mosolyogni. A készülék életkortól függetlenül alkalmazható. Rendelőnkben kettő belső fogszabályozót alkalmazunk:A kedvezőbb árú Ormco STB-t és a csúcsminőségű Incognito-t.

Az STB technika esetén nem szükséges külföldi laboratóriumi előkészítés. A kezelés alatt 4-5 hetente rendeljük vissza pácienseinket, az ára így kedvezőbb. Nagyobb nyelvfelöli készülék, kissé nehézkes a megszokása,hagyományos kézi technológia.

Az Incognito fogszabályozó rendszer célja, hogy a kezelés mindenki számára kiszámítható és kényelmes legyen.. A számítógépes tervezés és kivitelezés tökéletesen testreszabott fogszabályozó készülék létrehozását teszi lehetővé.

Ez egy új rendszer, amely mára Európa, az USA legnépszerűbb lingual-esztétikus fogszabályozójává vált. A korábbi nyelv felőli készülékekhez képest jelentősen kisebb a kiterjedése és nagy a precizitása. Egy teljesen egyénre szabott, számítógéppel tervezett és gyártott készülék, mely Németországban készül. Jelentősen könnyebben megy a pácienseknek a készülék megszokása. A kezelés alatt általában 4-6 hetente rendeljük vissza pácienseinket.

Az Incognito tulajdonságai:

  • esztétikus rögzített fogszabályozó
  • megbízható végeredmény (számítógéppel gyártott és előre tervezett a végeredmény)
  • precíz emberi kéz hibákat kiküszöböli mert számítógéppel gyártott minden része
  • 100%-ban egyedi fogszabályozó rendszer
  • a fogszabályozó ívek kialakítása a digitális modell segítségével, CAD/CAM technológiával történik
  • a láthatatlan fogszabályozó készülék nem zavarja a nyelvmozgást, így a tiszta beszédet sem

Lágy erőkkel működő, passzív önligírozó technika H4 rendszerrel

A klasszikus, rögzített fogszabályzó készülékeknél gyakran szükséges fogat húzni. Ekkor általában négy kisörlő fogat távolítanak el, minden negyedből egyet-egyet. Ennek segítségével lehet helyet nyerni, mellyel a torlódást megszüntetik, és a különböző harapási rendellenességeket is foghúzással korrigálják. Probléma viszont, hogy ezzel gyakran teljesen egészséges fogak kerülnek eltávolításra. Ez rossz hatással van az arc esztétikájára, hiszen az ajkak beesnek, ami az idő múlásával egyre rosszabb, és feltűnőbb lesz. Az utóbbi időben azonban egy új rendszer terjedt el a fogszabályozási gyakorlatban. Ezek az úgynevezett önligírozó bracket rendszerek. Szinte bármilyen eltérést lehet vele korrigálni, a nagy szembetűnő változásoktól kezdve az pici mozgatásokig. Előnyük a hagyományos rendszerhez képest, hogy itt nem gumikarikák fogják az ívet a bracketekhez, hanem az ív egy speciálisan kialakított zárrendszerben helyezkedik el, melynek köszönhetően kisebb, folyamatosan ható erőkkel dolgozik. Ezzel a rendszerrel érhető el a legszebb, legtermészetesebb eredmény.
Előnyei: lágy erőkkel, kisebb súrlódással dolgozik, ezáltal a páciensnek kisebb fájdalmat kell átélnie, a kezelési idő rövidebb, viselése komfortos, nem okoz kellemetlenséget, nincs felső életkori határ, a hagyományos készülék 4 hetes kontrolljaihoz képest itt elég csupán 8-10 hetente felkeresni a rendelőt, ez a legmodernebb fogszabályozó rendszer, hatékonysága kiváló, létezik fém illetve esztétikus változatban is.

A fogszabályzó kezelés célja

A fogak normális fejlődésének biztosítása gyermekkorban, ezáltal a rágás, beszéd és az ideális esztétikai megjelenés biztosítása. Maradó fogazatban a már kialakult rendellenesen álló fogak kezelése. Mindezeket különböző fogszabályozási módszerekkel lehet megvalósítani:

  • kivehető fogszabályzó készülékkel
  • rögzített fogszabályzó készülékkel -sebészeti úton + fogszabályzó készülékkel

A kivehető fogszabályzó készülék

Ezeket a készülékeket főleg gyermekkorban használjuk a fogak és állcsontok helyes fejlődésének irányítására. A kivehető fogszabályozó készüléket éjszaka és nappal is minél hosszabb ideig kell viselni.
Előnyei: kedvező árfekvésű, beteg által eltávolítható, állcsontok fejlődése befolyásolható, eltávolíthatósága révén könnyen tisztíthatók a fogak és maga a készülék is.
Hátrányai: a fogak testes elmozdítása nem végezhető velük (csak rögzített készülékekkel), a hatékonysága a beteg együttműködésétől (készülék használati idejétől) függ.

Rögzített fogszabályzó készülék

Az elnevezés onnan származik, hogy a bracketek (zárak melyek a drótot tartják) közvetlenül a fog felszínére vannak felragasztva. Ezek a zárak különböző anyagból készülhetnek. A fémbracketek készülhetnek rozsdamentes acélból, aranyból, titániumból, melyek hátránya, hogy nem esztétikusak. Ezért fejlesztették ki a műanyag és porcelán, fogszínű bracketeket. Majd a teljesen esztétikus megoldásként ezeket a bracketeket a fogak belső (nyelvfelőli) oldalára helyezik fel.A fogszabályozó készülék egy enyhe, kontrollált erőt fejt ki a fogakra. Ez a kis erő bizonyos idő alatt képes a fogat elmozdítani és visszairányítani a fogsorba. A folyamatos erő hatására a csont átépül, a nyomás területén lebomlik, a húzóerő területén (azaz a másik oldalon) pedig felépül. A rögzített fogszabályozó készülék esetében először hátsó gyűrűket(kivéve Damon-technika), majd minden egyes fogra bracketeket ragasztanak fel. Ezután a bracketekben levő sínbe végigfektetnek egy speciális drótot, és ezt rögzítik. A drót rugalmassága fejti ki a szükséges erőt a fogakra. Hátránya a magasabb árfekvés, a ragasztás miatt csak fogorvos távolíthatja el, nehezen tisztítható.Előnye: a folyamatos kezelés mellett a kiszámíthatóság, kezelhetőség, állandó erőhatás.

Sebészeti út + fogszabályzó készülék

Az igen nagyfokú rendellenességeket, életkorban megkésve kezelt eseteket illetve előtörésben visszamaradt fogakat nem lehet csupán egyszerűen fogszabályozó készülékkel kezelni. Ezeket ki kell egészíteni bizonyos szájsebészeti műtétetekkel, amely lehet csupán egy fejlődésében visszamaradt fog feltárása, megkeresése, de akár egy vagy két teljes állcsont műtéti áthelyezése is. A fogszabályozás ma már nem csak divat, de komoly egészségügyi és esztétikai kívánalmakat képes teljes mértékben orvosolni. Ehhez szükséges a fogszabályzó fogszakorvost időben felkeresni.

Amennyiben a fogszabályzás mellet döntene akkor első lépésként két lenyomatot és két rtg-t kell készítenünk. Az így kapott adatokat számítógéppel kiértékeljük, majd a következő találkozás során pontos kezelési tervet és árat beszélhetünk meg.

Tájékoztató árak

FOGSZABÁLYOZÁS
Kivehető fogszabályozó készülék:
Invisalign first – 1,5 év kezelés 850.000.-
Invisalign express 430.000.-/ 500.000.-
Invisalign lite 1.000.000.-
Invisalign moderate 1.260.000.-
Invisalign comprehensive 1.500.000.-
Rögzített fogszabályozó készülék:
Rögzített készülék átadása (3M fém/porcelán, állcsontonként) 162.000.-/184.000.-
Rögzített készülék átadása (H4, P 21 fém/H4GO eszt.,állcsontonként) 306.500.-/345.000.-
Nyelv felőli – LITE (3-3); LITE(4-4) INCOGNITO (teljes sor/állcsont) 335.500.-/456.500.-/861.000.-
Ellenőrzés (alkalmanként, 1-/2 állcsont) 6.500.-/10.000.-
Ellenőrzés H4 (alkalmanként, 1-/2 állcsont) 16.000./21.000.-
Ellenőrzés – Nyelv felőli (alkalmanként, 1-/2 állcsont) 16.500.-/33.000.-
Retainer/Retenciós készülék 14.000.-/16.500.-
Damon Splint /Face former/Aqua Lizer 47.000.-/27.500.-/16.500.-
Pitvarlemez/Ferdesík/ Helyfenntartó 9.000.-/16.500.-/16.500.-
Mini implantátum (fogszabályzóhoz) 27.500.-/35.500.-
Speciális harapásemelő/ K1 Myobrace 76.000.-/48.000.-

 

Mindkettőjüknek van fogszabályzója.
fogszabalyozas_01