Iván és Tsa Zalaegerszeg Fogászat Logo

H-8900 Zalaegerszeg, Munkácsy M. u. 14-16.

Tel.: +36-92/511-223 Mobil: +36-30/985-4366

e-mail: info@zalaifogorvos.hu

nyitvatartás: hétfő-péntek: 8.00-20.00

Gyökérkezelés

Leggyakrabban a fogakban kialakuló szuvasodások során, vagy más úton-módon a baktériumok bekerülnek a fogbél kamrába. Ott gyulladásos folyamatokat indítanak el, amely először kisebb majd hevesebb fogfájásban jelentkezik. Ha az első panaszokkal megkeressük a fogorvost, jó eséllyel elkerülhetjük a gyökérkezelést, a foghúzást. Orvosi beavatkozás nélkül a fog elhalásával végződik a gyulladás. A fájós vagy elhalt fogat a legkönnyebb és legegyszerűbb kihúzni, de a kihúzott fog vissza már nem nő (sajnos). Idővel pótolni kell, mivel az ellentétes fogsorban levő fog egyre jobban kinő a fogsorból, a szomszédos fogak bedőlnek az üres területre, és ha már több fog is hiányzik, akkor túlterhelődnek a megmaradt fogak. Az eldőlt, túlterhelődött fogak értéktelenekké válnak rágás szempontjából és esztétikailag is. A kihúzott fog pótlása pedig (híddal, vagy implantátummal), sokkal drágább, mint a gyökérkezelés, illetve egy pótlás már sosem lesz olyan, mint a saját fog.

A gépi gyökér kezelés és gyökér tömés

A gépi gyökérkezelés új távlatokat és lehetőségeket nyitott a gyökér csatorna „tisztításban”, megmunkálásban. A lényeg, hogy a gépi tűk sokkal szélesebbé válnak a tű hegye felől távolodva. Mondhatjuk azt, hogy sokkal „agresszívabban tisztítanak”. Az újabb gépeken már van elektromos csatorna hossz bemérő. Így kezelés során biztonságosan pont a csatorna teljes hosszába tudunk tisztítani. Ezzel elkerüljük a sikertelenségek nagy részét és a gyökérkezelésekre (túltágításból eredő) fájdalmat. A kezelés, a gépnek köszönhetően alaposabb, pontosabb, precízebb.A gyökértömést a hagyományos eljárással ”ragasztjuk, tömörítjük”. Az új eljárás során viszont a tömő anyagot felmelegítve (termo plasztikusan) juttatjuk a már kitisztított csatornába, ami így pontosan kitölti a rendelkezésére álló helyet. Az elkészített gépi gyökértömés pedig pontos, “falálló”.

RENDKÍVÜL MAGAS SIKERESSÉGI ARÁNY!

ELŐNYEI:

  • Gyorsabb és precízebb gyökércsatorna tisztítás, kezelés
  • Rövid kezelési idő a betegnek
  • Pontos gyökértömés-eredményes fogmegtartás
  • Görbült csatornában is jól alkalmazható

gyok-kezelo
piezo

A gyökérkezelés menete

Egy helyi érzéstelenítés (injekció) után eltávolítjuk a szuvasodást vagy a tömést a fogból, és behatolunk a fogbélkamrába (1.kép). A gyökércsatornákat megkeressük, eltávolítjuk az elhalt, gyulladt fogbelet, és lehetőséget biztosítunk a gyökércsúcs körül felhalmozódott genny és baktériumok távozására (2.kép). Röntgen vagy más bemérő műszer segítségével meghatározzuk a gyökércsatorna hosszát (ez alapvető fontosságú a sikeres, hosszantartó gyökértöméshez, mivel mindenkinek más és más hosszúságú a gyökere). A gyökércsatornákat speciális gyökértűkkel feltágítjuk (hagyományos kézi, modernebb gépi tágítás) a már meghatározott hossznak megfelelően (3.kép). Ezek után a tiszta, nagyrészt baktériummentes csatornákat, a csatorna teljes hosszát ideiglenes gyökértöméssel zárjuk le, erre ideiglenes tömést teszünk (4.kép). Bizonyos idő elteltével (1-4 hét) az ideiglenes gyökértömés eltávolítása után, a bemért hossznak megfelelően végleges gyökértöméssel töltjük ki a gyökércsatornákat. A gyökértömés után egy helyi gyulladás is kialakulhat, ami enyhe panaszokkal járhat, de ez pár nap alatt lezajlik. A gyökértömött fogat a megmaradt foganyag figyelembevételével betömjük, vagy egy koronát készítünk rá. A felépített rész erősítéséhez felhasználhatjuk az előzőleg gyökértömött fog egyes csatornáit is, amibe gyári (általános) vagy öntött (egyéni) gyökércsapot helyezünk.

Fájdalomról és sikerességről

A fogbél eltávolítása lehet akár teljesen fájdalom mentes (ha már teljesen elhalt), vagy megfelelő érzéstelenítés mellett is elviselhetően kissé fájdalmas (gyulladt állapotban). A gyökérkezelés további lépéseihez nem szükséges érzéstelenítő, nem várható fájdalom, amennyiben a pontos bemérés szerint történik a kezelés. A kezeléseken kívül a fog kisebb-nagyobb fájdalma, ráharapási érzékenysége mindaddig fennmaradhat, amíg a gyökércsúcsnál a gyulladás teljesen meg nem szűnik (1-2 kép). A gyökértömések 95%-a sikeres. A sikertelenség egyik fő oka a pontatlan bemérés vagy a gyökérben időnként jelenlévő járulékos gyökércsatornák, amiket nehezen, vagy egyáltalán nem tudunk tisztítani. Ezeknek a járulékos gyökércsatornáknak a legnagyobb részét még a röntgen sem mutatja ki.

Mi várható gyökérkezelés után?

Egy gyökértömött fog már nem “él”, azaz a kezelés során nem csak az ideget hanem az ereket (a vérkeringést) is eltávolítjuk. Ezzel megszűnik a szerves anyag utánpótlása a fognak. Megváltozik a színe (elszürkül), és a szerkezete sem olyan ellenálló mint egy élő fogé, könnyebben törhet. A gyökérkezelt fog még hosszú-hosszú ideig “jó szolgálatot” tehet akár önállóan, akár egy pótlás rögzítésében.
gyoker_01 gyoker_02
gyoker_03 gyoker_04